BESTUUR

Sinds 2019 heeft M25 Veghel een eigen bestuur. Dit bestuur bestaat uit een voorzitter en 4 (maximaal 5) jongeren van M25 Veghel. Het bestuur komt 6 tot 7 keer per jaar bij elkaar om te vergaderen over organisatorische en lopende zaken.

  • Voorzitter: Marie-José Keurlings
  • Secretaris: Noor van Rijbroek
  • Bestuurslid PR: Luuk Janssen
  • Algemeen bestuurslid: Mike van den Broek
  • Algemeen bestuurslid: Selena van Eijk
Bestuur M25 Veghel: Luuk Janssen, Mike van den Broek, Karlijn Pasmans, Noor van Rijbroek, Marie-José Keurlings

V.l.n.r. Luuk, Mike, Karlijn, Noor, Marie-José

Interview:

In februari 2020 verscheen er in het parochieblad een interview met 3 (oud-)jongeren van ons bestuur:

 

Interview met Noor (17) Luuk (16) en Maurits (18), drie jongeren van M25.
M25 Veghel was een initiatief van Hans van Bemmel. Drie jaar geleden nam Marie-José Keurlings de uitdaging aan om M25 nieuw leven in te blazen.

 

Hoe en waarom zijn jullie bij M25 gekomen?
Noor: Toen we gevormd waren, vertelde Marie-José (zij was onze begeleidster tijdens de voorbereidingen) dat ze van plan was om M25 weer op te starten. Ze vroeg ons wie er mee wilde doen. Ik was één van de ongeveer 10 mensen, die dat wilden. Het leek me leuk om, met de mensen die ik ondertussen best goed kende, vrijwilligerswerk te doen.
Luuk: Van huis uit is mij altijd meegegeven, dat het belangrijk is om mensen te helpen. Toen Marie-José ons na ons Vormsel benaderde met de vraag of wij mee wilden doen heb ik me diezelfde dag nog opgegeven.
Maurits: Ik ben bij M25 gekomen via Hans van Bemmel. Hij begeleidde toen de groep samen met Sander van Nuenen. Ik vond het leuk om na mijn vormselvoorbereiding door te gaan met iets doen voor de kerk. Toen M25 een doorstart maakte, was ik een van de eersten die me aanmeldde.


Wat vind je zo leuk aan M25 en de activiteiten?

Noor: Ten eerste is het leuk om een keer iets anders en iets nuttigs te doen. Het geeft een goed gevoel om te weten dat je vrijwillig ergens aan bij hebt gedragen. Ten tweede is het altijd gezellig met de andere M25-ers, die ook bij de activiteit zijn.

Luuk: Ik doe met M25 wat voor mijn medemens en voor de maatschappij. De activiteiten zijn altijd verschillend; je hebt nooit 2 of 3 keer dezelfde activiteit achter elkaar.

Maurits: De mensen zijn altijd dankbaar voor onze hulp. In de groep zelf is het gezellig. Daar zijn wij trots op!

 

Wat betekent M25 voor jou?
Noor: Het geeft me een goed gevoel om iets voor een ander en de maatschappij te doen.
Luuk: Door te helpen waar het nodig is, doe je iets goeds voor een ander.

Maurits: M25 betekent voor mij van alles; ik vind het gewoon erg leuk iets voor anderen te doen en je hoort bij een mooie groep jongeren.

 

Waarom vind jij M25 zo belangrijk?
Noor: Veel evenementen of andere dingen kunnen niet zonder vrijwilligers en het is belangrijk dat die vrijwilligers er zijn. Maar wat ik zie is dat de meeste vrijwilligers al wat ouder zijn en dit ook niet voor altijd kunnen. Wij jongeren zijn de toekomst en het is belangrijk dat er in de toekomst ook nog vrijwilligers zijn en daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen.
Luuk: Ik merk dat er steeds minder mensen zijn die iets willen doen voor een ander zonder dat ze er iets terug voor verwachten. Daar wil ik graag meer verandering in brengen.
Maurits: Het geeft me een goed gevoel om niet alleen maar voor mezelf bezig te zijn.

 

Jullie zitten alle drie in het bestuur van M25. Wat is jullie functie binnen dat bestuur?
Noor: Ik ben de secretaris. Dat houdt in dat ik de notulen van de vergaderingen maak en al het papierwerk doe en bijhoud.
Luuk: Ik beheer het Instagram account. Daarop plaats ik verslagen en foto’s van de activiteiten. Wanneer Marie-José bij een activiteit niet aanwezig kan zijn, neem ik samen met Noor en Maurits de touwtjes mee in handen.
Maurits: Ik zorg dat verslagen en foto’s van activiteiten op Facebook komen. Verder mag ik samen met Luuk en Noor mee beslissen over activiteiten en hoe we die aanpakken.

 

Hoe ben je in het bestuur terecht gekomen?
Ongeveer een jaar geleden vertelde Marie-José, dat ze graag een eigen bestuur voor M25 wilde gaan vormen. Ze vroeg aan de jongeren, die het langst bij M25 zaten, wie er in het bestuur zouden willen. Wij drieën hebben toen gezegd, dat we dat wel wilden.

 

Wat vind je ervan dat je in het bestuur zit?
Noor: Ik vind het heel leuk. Ik leer er veel van en vind het leuk om dingen te regelen en mee te vergaderen.
Luuk: Het was in het begin een beetje wennen, maar vlug genoeg raak je gewend aan de extra verantwoordelijkheid en de nieuwe taken.
Maurits: Ik vind het kei leuk, dat ik in het bestuur zit en mee mag beslissen over M25.

 

Waarom zou jij jongeren aanraden om bij M25 te komen?
Noor: Via M25 zie je veel en doe je veel wat je anders nooit zou zien of doen. En vrijwilligerswerk doen geeft een goed gevoel en het is erg gezellig.
Luuk: Het is een zeer gezellige groep om bij te horen en er is voor iedereen wel een activiteit die hen leuk lijkt.
Maurits: Omdat je dan iets voor je medemens doet en het er altijd gezellig is. We doen heel leuke activiteiten en onze groepsactiviteiten zijn ook altijd leuk en gezellig.

 

Hoe zouden jullie M25 in één zin samenvatten?
Noor: Een gezellige club jongeren die iets goeds willen doen voor de maatschappij.
Luuk: Een gezellige, maar wel serieuze groep jonge vrijwilligers.
Maurits: Vrijwilligerswerk vanuit de kerk, waarbij je iets doet voor een ander.